Декоративні рослини, Квіти, Секрети садівництва

Гортензія – посадка та догляд

Каталог Мітловидних гортензій 

Каталог Крупнолистих гортензій

 

Гортензія (лат. Hydrangea) – належить до роду квіткових рослин сімейства гортензії, до якого входить за різними даними від 30 до 80 видів чагарників, ліан та маленьких дерев. У природі найчастіше гортензію можна зустріти у Східній та Південній Азії – у Японії та Китаї. Росте вона і на Далекому Сході й у Північній Америці. Гортензія отримала своє ім’я на честь принцеси Священної Римської імперії, а латинську назву “Hydrangea” рослині дали вчені-систематики за непомірну вологолюбність.

Гортензії в природних умовах бувають чагарниками до 3 м заввишки, невеликими деревами та ліанами, здатними дертися по стовбурах дерев на висоту до 30 м. Крім того, залежно від виду, вони можуть бути як вічнозеленими, так і листопадними рослинами. Листя гортензії зазвичай великі, супротивні, овальні з гострою верхівкою, часто із зубчастими краями та помітним жилкуванням. Цвіте гортензія з весни до морозів великими кулястими суцвіттями, щитковидними або мітловидними, що складаються з квіток двох типів: дрібних фертильних (плодючих), зазвичай розташованих у середині суцвіття, і великих стерильних (безплідних), що цвітуть по краях. Щоправда, є види, у яких усі квітки у суцвітті родючі. Більшість гортензій цвітуть білими квітками, але такий вид, наприклад, як гортензія крупнолиста, цвіте не тільки білими і кремовими, а й червоними, синіми, бузковими та рожевими квітками.

 

Особливості вирощування:

– забарвлення квіток гортензії крупнолистої залежить від водневого показника ґрунту, в якому вона росте: у нейтральному ґрунті квітки будуть білого або кремового кольору, у кислому – блакитні чи сині, у лужному – рожеві чи бузкові. Тому для створення різнокольорових кущів достатньо змінити кислотність ґрунту під кожним із них;

– гортензія напрочуд вологолюбна;

– для гортензії дуже важливе яскраве світло, але на прямому сонці ніжні пелюстки швидко вигоряють, тому найкраще посадити її там, де буде легке затінене місце у спекотну полудневу годину;

– найважливішим фактором у догляді за гортензією, після режиму поливу, є своєчасне обрізування;

– не перегодовуйте гортензії органікою, інакше вони, бурхливо розростаючись, майже напевно не зацвітуть;

– навіть холодостійкі сорти гортензії вимагають теплого укриття на зиму, але якщо підмерзли, швидше за все, вони відновляться протягом вегетаційного періоду;

– гортензія дуже рідко страждає від хвороб чи шкідників.

 

Посадка. Простежте, щоб поблизу відведеної під гортензію ділянки не росли чагарники або дерева з такою самою, як і в гортензії, поверхневою кореневою системою, оскільки в майбутньому між ними може виникнути боротьба за вологу та поживні речовини у верхньому шарі ґрунту. Посадка гортензії починається з копання ями, яка повинна бути вдвічі більша за земляну грудку саджанця гортензії. У готову яму внесіть торф, мінеральні та органічні добрива, змішані із ґрунтом. Вийміть саджанець разом з грудкою з горщика, обережно струсіть ґрунт, розправте коріння, опустіть в яму і засипте ґрунтом змішаним з компостом так, щоб коренева грудка злегка виступала над рівнем ділянки. Примніть ґрунт, полийте рослину і замульчуйте ділянку хвоєю або корою.

 

Догляд. Найважливішою умовою догляду за гортензією є правильно організований полив. Він повинен бути рясним, приблизно по 30-50 літрів теплої води, що відстоялася, під кожну дорослу рослину двічі на тиждень у спекотний час. Якщо грунт замульчований торфом, можна поливати не так часто, оскільки торф довго залишається вологим. Для покращення аерації коренів необхідно кілька разів, за весняно-літній період, розпушувати ґрунт навколо куща на глибину близько 5 см. Не забувайте обрізати відцвілі пагони.

 

Добрива. Якщо ви хочете, щоб гортензія цвіла на повну силу, необхідно провести комплексні підживлення хоча б двічі на рік – до періоду цвітіння гортензії та після нього. На початку весни гортензію підгодовують розчином 20 г сечовини (карбаміду) на відро води з розрахунку, що на підживлення дорослої рослини знадобиться три відра такого розчину. Після цвітіння гортензію підгодовують комплексними мінеральними добривами. Протягом усього літа можна удобрювати, час від часу, перегноєм, але знайте міру, щоб не перегодувати рослину, інакше великі суцвіття своєю вагою можуть зламати крихкі гілки. Про всяк випадок підв’яжіть пагони, щоб цього не сталося.

 

Обрізання. Обрізанню підлягають гортензії, які досягли трьох-чотирирічного віку. Види, що цвітуть на пагонах поточного року, обрізають ранньою весною, до пробудження і початку руху соку, щоб рослина не спливла соком і не загинула. Першою обрізають гортензію деревоподібну. Вона прокидається раніше за інші види. Її довгі пагони обрізаються на висоті трьох-чотирьох бруньок, відрізані частини розрізають на живці. Гортензію мітловидну обрізають набагато обережніше (торішні пагони – на третину). Але і з цих відрізків виходять чудові живці. Гортензію крупнолисту практично не обрізають, лише злегка омолоджують, видаляючи щороку кожен четвертий пагін, особливо якщо він росте всередину куща і, звичайно, мертві або зламані гілки.

 

Зимівка. Вкривати гортензії краще після перших заморозків. Кущі вкривають білим агроволокном, лутрасилом або руберойдом, які притискають цеглою, щоб їх не зірвав вітер. Дорослі кущі вимагають від вас більших зусиль:

  • кущ акуратно зв’язують і укутують білим агроволокном, лутрасилом або спанбондом;
  • навколо нього споруджують каркас у формі циліндра з металевої сітки (на відстані 20-25 см від куща), причому каркас повинен бути вище рослини на 10 см;
  • простір між сіткою і гортензією заповнюють сухим листям, якого у цей час року в садах більш ніж достатньо;
  • мульчують землю корою, тирсою.

Навесні, у квітні, каркас із листям можна прибрати, а коли встановиться стабільна плюсова температура, знімають і спанбонд.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.